10 jaar ImproBattle: hoe Marijn’s gedachtegoed uitgroeide tot een bruisende organisatie

Op 18 oktober 2023 vieren wij bij ImproBattle een mijlpaal: ons 10-jarig jubileum.

ImproBattle is het geesteskind van Marijn Vissers, een gepassioneerde improvisatietrainer met een achtergrond als hulpverlener in de psychiatrie. In de afgelopen 10 jaar is ImproBattle uitgegroeid tot een expertisecentrum voor toegepast improvisatietheater in zowel het sociale domein als het onderwijs.

Marijn had een droom om de wereld via improvisatie diverser en inclusiever te maken. Die droom is werkelijkheid geworden. Elk jaar inspireren we als ImproBattle 2.000 tot 2.500 mensen, die we daarmee motiveren en versterken door de kracht van improvisatie.

Hoe het begon: Club Jaco en een Urban Late Night Improv Show in Comedy Theater in de Nes

Het avontuur van ImproBattle nam een vliegende start in Amsterdam Oost. Daar vond Marijn een perfecte samenwerking met jongerenwerkers van Club Jaco, een lokaal jongerencentrum waar jongeren hun talenten konden ontwikkelen. Elke week was deze plek een bruisende hub van creativiteit, waar jongeren werden aangetrokken door de energie van improvisatietheater. Het resultaat? Een dynamische urban improv groep die de eer kreeg om tweewekelijks een late-night show te verzorgen in het Comedy Theater in de Nes, compleet met een DJ om de sfeer te versterken. ImproBattle werd meer dan een jongerenwerkprojectje; het werd een kanon voor talentontwikkeling.

In samenwerking met Club Jaco creëerde ImproBattle een omgeving waar jongeren niet alleen hun creativiteit konden verkennen maar ook hun professionele ambities konden realiseren, met ook jongeren die uiteindelijk doorstroomden naar toneel- en filmopleidingen.

Opleiden jonge trainers

De filosofie van Club Jaco was gericht op peer education en dat paste perfect bij de visie van Marijn. Hij zag het potentieel in de jongeren en gaf ze een unieke kans: de mogelijkheid om te groeien van enthousiaste deelnemers tot volwaardige trainers. Dit was de start van de uitbreiding en opschaling van ImproBattle. Marijn investeerde persoonlijk in deze jonge talenten, deelde zijn expertise en gaf hen het zelfvertrouwen om voor uitdagende groepen te staan en improviserend les te geven. Bovendien gaven deze jongeren ook iets waardevols terug. Ze werden ambassadeurs van ImproBattles missie en gaven stageworkshops, waardoor ze de fijne kneepjes van het improviserend lesgeven meester werden en tegelijkertijd een positieve impact op de samenleving hadden.

Opschaling vanaf 2015

Het jaar 2015 markeerde een belangrijk punt voor ImproBattle, toen er steun kwam van fondsen zoals de Janivo Stichting, het Kansfonds, VSBfonds, Stichting All Capital Charity, Stichting Boschuysen, Fonds1818 en de Fundatie van den Santheuvel-Sobbe. Deze investeringen waren een springplank voor innovatie en groei. ImproBattle breidde het aanbod uit naar andere jongerencentra en dook in nieuwe domeinen zoals jeugdzorg, met programma’s bij De Koppeling en School2Care, met onderwijs en met MBO-entreeopleidingen. Het resultaat? Een explosieve groei in deelnemers van een bescheiden aantal naar een indrukwekkende 500 tot 1.000 mensen per jaar in 2017. Dankzij deze cruciale steun en het winnen van de Janusz Korczakprijs maakte ImproBattle een groeispurt door die de impact enorm heeft vergroot.

Diversiteit aan trainers, kennis en kunde

Naarmate ImproBattle groeide, groeide ook het team van trainers. Marijn omringde zich met een diverse groep trainers die niet alleen zijn filosofie over improvisatie deelden, maar ook een schat aan aanvullende expertise brachten. Het team werd verrijkt door trainers met achtergronden variërend van theatermaker en orthopedagoog tot dramatherapeut, dramadocent, basisschooldocent en zelfs cultuurwetenschapper. Deze veelzijdigheid leidde tot de vorming van een kernteam, een groep toegewijde trainers die de koers van de organisatie en de verdere ontwikkeling van het gedachtegoed actief stimuleerden.

Ook trainingen voor volwassenen

De roep om de unieke benadering van improvisatietraining uit te breiden naar een volwassen doelgroep werd steeds luider. Marijn en zijn groep trainers luisterden en gingen aan de slag. Ze ontwikkelden op maat gemaakte trainingen voor diverse groepen: van mensen met autisme en uitgetreden prostituees tot ex-gedetineerden en ongedocumenteerden. ImproBattle ontdekte dat de methoden die ze met succes bij jongeren hadden toegepast, net zo krachtig leken voor volwassenen.

Improvisatie bleek werkzaam om allerlei mensen in hun eigen kracht te zetten, ongeacht hun achtergrond of leeftijd.

TaalTheater onder de vleugels van ImproBattle

Enkele trainers van ImproBattle waren betrokken bij het project TaalTheater dat de spreekdurf van jonge statushouders op ISK’s moest versterken, bedacht door Jeroen van der Zijde. Toen Jeroen besloot een stap terug te doen, zag hij in ImproBattle de ideale organisatie om zijn project voort te zetten. ImproBattle greep deze kans met beide handen aan. Nu biedt ImproBattle TaalTheater aan bij diverse ISK’s, in verschillende formats zoals zomerscholen, projectweken en reguliere lessen. En het stopt niet bij jongeren; ImproBattle heeft zelfs een spin-off gelanceerd: TaalTheater voor volwassenen, waarbij ook oudere nieuwkomers hun spreekdurf kunnen vergroten door improvisatiespel bij bijvoorbeeld taalscholen en bij taalcafés.

Ontwikkeling en onderzoek

Al in 2013 deed Noorda & Co een onderzoek naar ImproBattles methodiek in het jongerenwerk. Dit onderzoek was niet alleen een eyeopener, maar ook een katalysator voor verdere samenwerking.

In 2021, toen ImproBattle deelnam aan het ‘Weten wat werkt in jouw praktijk’-programma van het LKCA, onderzocht ImproBattle samen met andere culturele organisaties de impact van cultuur op het welzijn van mensen. Dit leidde tot een verfijning van de MBO-entreelessen van ImproBattle en het opstellen van gedetailleerde programmabeschrijvingen en trainershandleidingen. Later volgenden dergelijke beschrijvingen en handreikingen voor Weerbaarheidstrainingen, de ‘Durf te Doen’-programma’s en TaalTheater.

Toekomst: groei en ontwikkeling staan centraal

ImproBattle heeft al heel wat beleefd de afgelopen tien jaar, maar is zeker nog niet klaar. Begin 2023 lanceerde ImproBattle het 1000-dagenplan, met een focus op het vergroten van de zichtbaarheid, het delen van de kennis en het opschalen van de bestaande programma’s van ImproBattle.

Op zoek naar het perfecte cadeau voor het 10-jarig jubileum van ImproBattle? Help ons groeien via jouw netwerk! We zijn altijd op zoek naar nieuwe samenwerkingen en mogelijkheden om onze impact te vergroten. Heb je ideeën of contacten die ImproBattle kunnen helpen? Klik hier om ons een introductie te geven of neem direct contact op voor een inspirerend gesprek. Samen kunnen we meer bereiken!