Improviseren en autisme lijken misschien niet de meest voor de hand liggende combinatie, maar de training Durf te Doen van ImproBattle bewijst het tegendeel. Mensen met autisme werken in deze groepstraining van ImproBattle via improvisatie aan de mindset om nieuwe stappen te durven zetten. Ze leren belemmerende gedachten los te laten én verbeteren hun flexibiliteit door fouten te leren durven maken.
Ontwikkel je fuck-it mentaliteit door fouten te maken
In de training Durf te Doen leren mensen met autisme om te gaan met spannende, nieuwe situaties. Improviseren is voor veel mensen al een uitdaging, laat staan voor mensen met autisme. Gedachten als “wat vinden mensen van mijn idee of uitspraak”, “ik ben hier helemaal niet snel genoeg voor” en “wat hebben anderen toch goede ideeën”, herkennen we allemaal. Maar juist bij mensen met autisme kunnen deze negatieve gedachten het durven zetten van stappen in de weg zitten.
Gelukkig geldt ook voor hen: oefening baart kunst. Door te improviseren vergroot je je veerkracht en daarmee vergroot je je zelfvertrouwen. Je kunt daardoor makkelijker tegen jezelf zeggen: “ik weet niet of ik het kan, dus ik ga het proberen”. Om zo mild tegen jezelf te kunnen zijn, is het belangrijk om te oefenen met fouten maken en te vertrouwen op wat je kunt en wie je bent. Juist voor mensen met autisme is dit belangrijk vanwege vervelende ervaringen uit het verleden waardoor ze zich onzeker voelen. Ze werden bijvoorbeeld gepest of voelden zich onbegrepen en buitengesloten. Nieuwe stappen zetten werd daardoor nog moeilijker.
De belangrijkste boodschap van de training is simpel: durf fouten te maken! Daarvoor is het goed om je niets aan te trekken van wat anderen van je vinden. Fuck it! En juist daar zit de uitdaging! Als je dit onder de knie hebt en je fouten durft te maken, word je spontaner en ga je uitdagingen niet uit de weg. Dat draagt bij aan persoonlijke groei en ontwikkeling. Dat spannende sollicitatiegesprek of die borrel worden ineens een stuk minder spannend.
Gecontroleerd uit je comfortzone
Laat spanning je dus niet tegenhouden. Juist de spanning aangaan zorgt ervoor dat je jezelf ontwikkelt. Zo zul je ontdekken dat je zelfs met wat stress durft te improviseren.
De trainer helpt je om op een gecontroleerde manier uit je comfortzone te stappen. Daarom is het tempo van de cursus afgestemd de schakelsnelheid van mensen met autisme, is er veel ruimte voor ontspanning tussendoor en worden oefeningen verschillende keren herhaald. In de training stap je daardoor op een gecontroleerde manier uit je comfortzone, doe je toch steeds weer nieuwe ervaringen op en durf je aan het einde meer uitdagingen aan te gaan.
Een van de deelnemers gaf bijvoorbeeld in het begin aan enorm tegen een groepstraining op te zien omdat ze zichzelf daar niet sociaal genoeg voor vond. Ze was heel nerveus aan het begin en verontschuldigde zich steeds als ze iets vroeg of niet helemaal had begrepen. Ze vond zichzelf maar dom. Door het volgen van de training werd het steeds minder spannend om dingen in een groep te doen. Aan het eind vertelde ze over een feestjes op het werk. Ze was trots dat ze daar nu ook met minder bekende collega’s durfde te praten over koetjes en kalfjes. Iets wat ze voor de training echt nooit had gedaan. Oefenen met improviseren hielp haar dus bij het omgaan met deze spannende situatie.
Deelname aan de training Durf te Doen voor mensen met autisme draagt bij aan een positieve mindset die nodig is om nieuwe stappen te durven zetten.
Bram Martens is trainer bij ImproBattle: “In mijn rol als trainer heb ik al meerdere edities van Durf te Doen mogen faciliteren en ik kan zeggen dat het altijd een bijzondere ervaring is. Deelnemers die het in het begin spannend vinden en wat terughoudend zijn, durven zich na verloop van tijd steeds meer te uiten. Ze worden spontaner, leren op elkaar te reageren, laten hun perfectionisme los en gaan soepeler om met onverwachte situaties. Dit zijn allemaal vaardigheden die niet alleen in de improvisatiewereld van pas komen, maar ook in dagelijkse situaties op bijvoorbeeld het werk en ook gewoon thuis.”
Combinatie van improvisatie en autismecoaching
Cinta Selbach is arbeidsconsulent bij Werkpad. Zij helpt werknemers met een arbeidsbeperking om succesvol werk te vinden of te behouden. Cinta is bij de training aanwezig om de koppeling tussen de training en het dagelijks leven te maken. Zij coacht de deelnemers in het toepassen van de impro-vaardigheden en mindset in hun dagelijks leven. Dit zorgt ervoor dat de training niet alleen leuk is, maar ook praktisch en nuttig.
Durf mee te doen!
Ben jij geïnteresseerd in de training Durf te Doen voor mensen met autisme? Als je snel bent kun je nog meedoen met de training die op vrijdagochtend 17 maart 2023 in Zoetermeer startte. Er kunnen nog twee deelnemers op korte termijn instromen. Meld je bij Ton Verwey (t.verwey@werkpad.nl) of Cinta Selbach (c.selbach@werkpad.nl) van Werkpad voor meer informatie (zoals financiering) of als je jezelf of een klant wilt aanmelden.