Wil jij je impro vaardigheden trainen of gewoon even een leuke tijd hebben? Door te improviseren durf je meer, leer je beter samenwerken, ben je alerter, leer je te ontspannen in spannende situatie, leer je met anderen omgaan, word je creatiever en krijg je bovendien veel positieve energie. Iedere maand verzamelen wij een favoriete oefening van een trainer of deelnemer.
Ik zoek mensen die…
Kennismakingsspel. Alle deelnemers zitten in een ruime kring. Vraag of alle jassen en tassen weg kunnen bij de stoelen vanwege de veiligheid. De trainer zet zijn stoel weg en gaat zelf in het midden staan. De trainer zegt: “ik ben [naam] en ik zoek iemand die net als ik […]”. Je kunt alles over jezelf kwijt wat je maar wilt, maar het moet waar zijn. Heb je broers/zussen, lievelingseten, lievelingskleur, eigenschap of kwaliteit, waar heb je een hekel aan, of … Als anderen in de groep zichzelf herkennen, moeten ze opstaan en op een andere plek gaan zitten. Degene in het midden probeert ook te zitten. Zo komt er steeds iemand anders in het midden te staan die iets over zichzelf mag vertellen.
Telefoonspel – pittige Peter
Stapt 1: Bij deze kennismakingsoefening staan alle deelnemers in een ruime kring. Zorg dat iedereen elkaar kan zien. Een voor een stapt iedereen naar voren en zegt: Hallo ik ben… [naam]. De overige groepsleden antwoorden enthousiast door ook een stap naar voren te zetten en “Hallo [naam]” te zeggen terwijl ze zwaaien.
Stap 2: Nu bedenkt iedereen een bijvoeglijk naamwoord dat begint met dezelfde letter als je voornaam. De oefening start opnieuw. Ditmaal in tegengestelde richting of met een andere beginspeler. “Hallo ik ben [bijvoeglijk naamwoord] [Naam]. Het kan leuk zijn om een bijvoeglijk naamwoord te bedenken dat iets over jou zegt, maar dat is niet verplicht.
Stap 3: Nu bedenkt iedereen ook een beweging, die eventueel past bij jou of jouw bijvoeglijk naamwoord. Dan weer dezelfde oefening.
Stap 4: Nu kunnen we het telefoonspel spelen. De trainer begint en zegt. “Hallo, ik ben [bijvoeglijk naamwoord] [naam] en ik bel met [bijvoeglijk naamwoord] [naam]”, waarbij steeds een andere speler wordt gebeld. Vergeet de bewegingen ook niet na te doen.
Groepen maken
Deze oefening is een fijne energizer én een manier om mensen meer vertrouwd met elkaar te laten raken. Je vraagt de groep door de ruimte te gaan lopen. Eventueel maak je eerst afspraken met ze van wat je van de deelnemers verwacht.
Wanneer de trainer een nummer roept, moeten deelnemers snel groepjes maken van het aantal deelnemers dat genoemd is. In het begin helpt het om lage nummers te noemen. Dat is makkelijker.
Variant: als iemand niet in een groepje hoort, zegt de hele groep ”aaaaaaah”, als teken van medelijden. Zorg als trainer dat je daarna snel doorgaat voor een nieuwe kans.
Maak groepjes per categorie
Je vraagt de deelnemers door elkaar te lopen. Regel bij dit spel is dat niemand alleen mag staan. Je maakt zo groepjes in een bepaalde categorie, bijvoorbeeld lievelingseten. Je zoekt naar mensen die overeenkomsten met jou hebben en bepaalt dan in welk groepje je het best past. Nogmaals, niemand mag alleen staan en daar is de hele groep voor verantwoordelijk.
Voorbeelden van categorieën: lievelingseten, gezinssamenstelling, vakantie, religie, politieke voorkeur…