ISK-leerlingen groeien dankzij emotionele groenteboer

Wil je een bijbaantje in de supermarkt of lid zijn van een voetbalclub dan is het belangrijk dat je Nederlands durft te spreken. Voor het opbouwen van een sociaal leven en een toekomst in ons land is het belangrijk dat je de taal spreekt. Daarom is het voor jongeren belangrijk die  taal snel onder de knie te krijgen. Door mee te doen met TaalTheater leer je te improviseren met taal. Het is een leuke en leerzame manier om aan de spreekdurf van ISK-leerlingen te werken.

Meestal durven de jongeren nog geen Nederlands te spreken in onverwachte en lastige situaties omdat ze niet zo veel woorden kennen of onzeker zijn over hun gebruik van de grammatica. Naar een onbekende plek gaan of Nederlandse vrienden maken is daardoor moeilijker dan voor Nederlands sprekende jongeren. Vooral leerlingen die perfectionistisch zijn hebben problemen om te durven spreken, want stel je eens voor dat je een fout maakt!

Taaltheater is aan aanvulling op het reguliere onderwijs voor leerlingen die pas kort in Nederland zijn, zoals in de Internationale Schakelklas (ISK). Benieuwd hoe TaalTheater werkt en hoe het zit met het spelen met de groenteboer? Lees dan onderstaande voorbeelden uit de praktijk van een Internationale Schakelklas (ISK) in Amsterdam.

Creatief met taal: een emotionele groenteboer

Bij het TaalTheater van ImproBattle werken leerlingen aan creatieve vaardigheden. We leren ze te spelen met taal en vergoten hun lef. Zo is er een speloefening die zich afspeelt in een groentewinkel waar een klant tomaten koopt, een simpele basisscene. De spelers improviseren dezelfde scene steeds in een andere emotie waardoor de tekst steeds een beetje verandert. Door samen te werken en te reageren op elkaar leren leerlingen woorden van elkaar te gebruiken. Doordat de situatie steeds herkenbaar en herhaalbaar blijft, durven zelfs de meest verlegen leerlingen ineens op de voorgrond te staan. En daar doen we het voor!

De theatertrainer moedigt de spelers aan om fouten te maken en te ervaren dat je boodschap dan alsnog overkomt. Soms is het juist zelfs heel grappig als je een fout maakt. En juist het gevoel dat het om je vindingrijkheid gaat en niet om het foutloos uitspreken van woorden, maakt TaalTheater zo leuk én nuttig voor deze NT2-leerlingen.

De deelnemers merken dat hun creativiteit beloond wordt. En dat is een booster voor je zelfvertrouwen. Je leert kalm te blijven in spannende situaties en te vertrouwen op wat je al kan. Dat zorgt voor een groei in je spreekdurf.

Improvisatietheater draagt bij aan de positieve groepssfeer

De mentor van een ISK-klas vertelt tijdens de evaluatie: “Sommige leerlingen vonden het heel spannend, maar door de goede begeleiding van de ImproBattle-trainers, ontdooiden de meesten al snel. Ik merkte ook dat het zorgt voor een positieve groepssfeer. Leerlingen gaan beter samenwerken. Ze leerden zichzelf en elkaar daardoor nog beter kennen.”

Bij TaalTheater van ImproBattle leren deelnemers positief samenwerken en improviseren ze scènes over onderwerpen waarover ze normaalgesproken misschien niet snel met klasgenoten zouden praten. Improvisatie gaat over goed naar elkaar luisteren, samenwerken en elkaar vertrouwen. Daardoor leren leerlingen zichzelf en hun klasgenoten beter kennen. Ze ontdekken elkaars kwaliteiten, humor en grenzen. Dit verbetert de groepssfeer in de klas.

TaalTheater ook op jouw ISK-school?

De voorbeelden uit deze tekst verzamelden wij tijdens de projectweek van het de ISK Montessori College Oostpoort in Amsterdam van 6 tot en met 10 februari 2023. Hier organiseerde ImproBattle met 14 trainers een TaalTheater voor 350 leerlingen (19 klassen) van de Internationale Schakelklas. Deze leerlingen wonen korter dan 2 jaar in Nederlands en op school is veel ruimte om Nederlands te leren.

ImproBattle is trots op het succes van deze projectweek en bedankt het Montessori College Oostpoort voor de samenwerking. We vonden het mooi om te zien hoe TaalTheater de leerlingen meer zelfvertrouwen gaf.

We kijken nu al uit naar de volgende projectweek TaalTheater die al met potlood in onze agenda gepland staat voor september 2023!

Wil je weten hoe TaalTheater past in jouw (school)programma? Of wil je dat ImproBattle ook bij jou een TaalTheater project organiseert? Neem dan contact met ons op. We werken trouwens ook met volwassenen die Nederlands leren in bijvoorbeeld inburgeringstrajecten die via gemeenten lopen.