Een geïmproviseerd alternatief voor de groep 8 musical

De klas van 2020

Een geïmproviseerd alternatief voor de groep 8 musical

Het is het jaar 2020 en na een aantal weken komen we weer met elkaar op school. Hoe is het met groep 8? Hoe hebben we het jaar ervaren? Wat willen we houden na deze tijd? En wat juist niet? Wat vertellen we over 5, 15 of 50 jaar door?

We maken een geïmproviseerde film, een documentaire over de klas van 2020!


Al een musical ingekocht, maar nog geen idee hoe je dit gaat aanpakken nu je niet met de hele klas mag repeteren en ouders waarschijnlijk niet kunnen komen kijken? Leg de musical in de kast voor volgend jaar en laat de leerlingen samen een -geïmproviseerde-  film maken over thema’s die ze nu bezighouden.

Juist nu in deze unieke tijd

Maak met de hele klas een film ter herinnering aan een bijzondere tijd op school. Door prikkelende vragen en creatieve opdrachten bedenken en filmen leerlingen hun eigen scènes met hun smartphone of tablet. De leerlingen bepalen via creatieve opdrachten zelf waar hun film over gaat. Toekomstdromen, hun tijd op school of juist een documentaire over deze bijzondere coronatijd? Wat houdt de leerlingen bezig en wat moet er worden verteld?

Improvisatietheater als middel

Iedereen is in deze bijzondere tijd aan het improviseren. De leerlingen dus ook. En nu maken we van de noodzakelijkheid een deugd. We gebruiken improvisatieoefeningen om de film te maken. Geen vooraf geschreven script, geen gedoe. Geen ellenlange repetities, maar direct een gezamenlijk resultaat. De leerlingen leren niet alleen scènes te improviseren, maar ook hoe belangrijk samenwerken en zichzelf flexibel opstellen is. Vaardigheden die ze de rest van hun leven kunnen gebruiken. Zo vang je twee vliegen in één klap.

Tijdsinvestering

Er zijn 6 workshops van 2 uur én één opnamedag van 4 uur nodig om de film te maken. Daarnaast krijgen de leerlingen opdrachten die ze zelf kunnen doen ter voorbereiding op de workshops.

Op de opnamedag is er de mogelijkheid om te werken met een professionele cameraman. De montage en eindregie wordt door ons verzorgd.

Samen met de leerkracht en leerlingen wordt een manier gezocht om de film aan de ouders, vrienden en familie te presenteren.

Meer informatie en een offerte?

Ben je enthousiast en wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op via Bram Martens (bram@improbattle.nl).