Gezocht: Meppelaars met verhalen

Maar liefst 54 jongeren (18-25 jaar) uit Duitsland, Zweden, Nederland, Frankrijk, Letland en Noord-Ierland komen van 6 t/m 13 juli naar Meppel voor een sociaal theaterproject. De jongeren interviewen mensen uit Meppel en zetten de verhalen die ze horen om in geïmproviseerde theatervoorstellingen.

'Filteren'

De methode die gebruikt wordt heet 'filteren'. Dit houdt in dat de jongeren in kleine groepjes interviews afnemen van bijzondere mensen op plekken waar deze mensen zich thuis voelen, bijvoorbeeld thuis of op hun werk. Hierna delen de jongeren de informatie uit de interviews met elkaar en halen eruit wat voor hen belangrijk is. "Het kan best zo zijn dat er slechts een paar kenmerkende dingen overblijven, vandaar de naam filteren. Deze dingen vinden de jongeren dus ontzettend belangrijk", aldus artistiek leider Marijn Vissers van Improbattle.

"Voor het project zijn we op zoek naar mensen die geïnterviewd willen worden", vertelt projectcoördinator Bram Martens enthousiast. "Natuurlijk is alles op vrijwillige basis. We zoeken mensen van verschillende sociale achtergronden en willen op deze manier de diversiteit van Meppel laten zien", vervolgt hij.

Verbinden

Het doel van dit project is mensen uit Europa met elkaar te verbinden en elkaars leefwereld te laten leren kennen. Marijn Vissers: "We doen dat op twee manieren. Enerzijds werken de jongeren uit zes Europese landen een week lang intensief met elkaar samen. Anderzijds leren de jongeren door de interviews mensen kennen met wie ze anders nooit in contact zouden komen. Op deze manier dragen we bij aan een tolerantere maatschappij en versterken we het Europa-gevoel."

De jongeren uit Nederland komen uit Amsterdam. "Veel van de jongeren die we meenemen komen nooit buiten de grote stad. Sommigen komen niet eens buiten hun wijk. We laten ze zien hoe rijk de Nederlandse cultuur is", legt Marijn Vissers uit.

Het project wordt georganiseerd door Stichting Improbattle in samenwerking met vijf Europese partners en wordt financieel mogelijk gemaakt door Youth in Action, een Europees project voor jongereninitiatieven.

Meedoen?

Wilt u ook worden geïnterviewd, of heeft u suggesties voor bijzondere Meppelaars? Neem dan contact op met Marijn Vissers. Tel: 06 23 44 91 83 Mail: info@improbattle.nl.

Comments are closed.