Theaterworkshops voor mensen met lichte dementie

Tijdens dit uur worden de hersenen flink gekraakt. Een leerzaam uur met veel plezier waarbij wordt gewerkt aan het zelfvertrouwen en creativiteit. Via korte spelopdrachten leren mensen met dementie te improviseren: contact maken, emoties uiten en ontspannen.

Duur: 5 workshops van 45-60 minuten
Aantal deelnemers: 5 tot 10

Categorie:

Beschrijving

Er wordt gewerkt met bewegingsimprovisatie (dans), het vertellen en terughalen van waargebeurde verhalen én creatief samenwerken in korte improvisatiescènes.

Belangrijke waarden in het programma zijn ‘verbinden’ en ‘vertrouwen op jezelf’.

Verbinden: er worden verhalen verteld en deelnemers leren elkaar op een andere manier kennen. Bovendien verbinden deelnemers in het spel ook op een andere manier: ze leren goed op te letten wat een ander hen aanreikt en daarop in te spelen.

Vertrouwen op jezelf: mensen met geheugenproblemen verliezen langzaam de controle en de grip op hun leven. Door korte improvisatiescenes te spelen, gezamenlijk associatiespelletjes te spelen én erachter te komen dat ze op hun eigen manier nog steeds creatief zijn, ontstaat een succeservaring. Dit levert niet alleen een positieve bijdrage aan het persoonlijk welzijn, maar is ook goed voor het zelfvertrouwen.

Improvisatietheater is hierbij een middel, niet een doel op zich. Improvisatietheater doet een beroep op:

  • Verbale en non-verbale communicatievaardigheden; reageren op elkaar, samenspelen, elkaar vinden. Alles wat je doet is goed;
  • Verbeeldingskracht; Het vermogen om dingen te verzinnen en herinneringen op te roepen wordt geprikkeld;
  • Geeft toegang tot emoties; Gevoelens worden uitvergroot naar buiten gebracht;
  • Laat de mens op een andere manier zien; Vrijheid, zijn wie je op dat moment wilt zijn;
  • Draagt bij aan het levensgeluk; Humor en plezier, laat aan anderen zien wat er mogelijk is;
  • Lerend vermogen; structurele herhaling op cognitief-, motorisch- en groepsdynamisch niveau zorgt ervoor dat vaardigheden behouden blijven.